Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2014-02-15

Jak prawidłowo sporządzić sprawozdanie z działalności jednostki

Sprawozdanie z działalności nie jest elementem rocznego sprawozdania finansowego jednostki. W przeciwieństwie do poszczególnych elementów sprawozdania finansowego obowiązek jego sporządzenia nie zależy od tego, czy jednostka podlega obowiązkowi badania przez biegłego rewidenta, czy też nie. Kto sporządza sprawozdanie z działalności i jakie informacje powinny być w nim zawarte?

Obowiązek sporządzenia sprawozdania z działalności spoczywa na kierownikach następujących jednostek:

● spółek kapitałowych,

● spółek komandytowo-akcyjnych,

● towarzystw ubezpieczeń wzajemnych,

● towarzystw reasekuracji wzajemnej,

● spółdzielni,

● przedsiębiorstw państwowych.

Kierownicy pozostałych jednostek, a więc np. spółek handlowych osobowych innych niż spółka komandytowo-akcyjna, osób fizycznych, spółek cywilnych osób fizycznych, nie mają takiego obowiązku, i to niezależnie od ich wielkości.

SŁOWNICZEK

Kierownikiem jednostki jest członek zarządu lub innego organu zarządzającego, a jeżeli organ jest wieloosobowy - członkowie tego organu, z wyłączeniem pełnomocników ustanowionych przez jednostkę, a w odniesieniu do spółki komandytowo-akcyjnej - komplementariusze (są to wspólnicy odpowiadający bez ograniczenia) prowadzący sprawy spółki. Za kierownika jednostki uważa się również likwidatora, a także syndyka lub zarządcę ustanowionego w postępowaniu upadłościowym.

UWAGA!

W przeciwieństwie do sprawozdania finansowego sprawozdania z działalności jednostki nie podpisuje osoba, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych, lecz jedynie kierownik jednostki.

1. Termin sporządzenia sprawozdania z działalności

Sprawozdanie z działalności jednostki należy sporządzić, podobnie jak roczne sprawozdanie finansowe, nie później niż w ciągu trzech miesięcy od dnia bilansowego oraz przedstawić właściwym organom, zgodnie z obowiązującymi jednostkę przepisami prawa, statutem lub umową.

Sprawozdanie z działalności podlega badaniu przez biegłego rewidenta, o ile oczywiście jednostka ma obowiązek poddać sprawozdanie finansowe takiemu badaniu. Biegły rewident bada i stwierdza w pisemnej opinii, czy informacje zawarte w sprawozdaniu z działalności jednostki uwzględniają postanowienia art. 49 ust. 2 ustawy o rachunkowości i są zgodne z informacjami zawartymi w rocznym sprawozdaniu finansowym.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00